Restauratie

Lijstenmakerij Daleman heeft ook een eigen restauratie atelier, waar wij al jaren succesvol zijn in het restaureren, bedoeken en schoonmaken van schilderijen en het restaureren van lijsten. Daarnaast hebben wij ook de mogelijkheid uw gerestaureerde schilderen weer opnieuw in te lijsten. Wij hebben meer dan 1500 profielen in ons assortiment.

Klik op één van de volgende punten, om er naar toe te gaan:

1. Een schilderij schoonmaken

2. Hoe gaan wij te werk?

3. Bedoeken van een schilderij

4. Restaureren en vergulden van lijsten

5. Service aan huis

Een schilderij schoonmaken

ER ZIJN 2 SOORTEN VERVUILING –¬†AANSLAG DOOR ROOK OF VUIL EN VERGELING VAN DE VERNISLAAG.

Het schoonmaken van een schilderij is een algemeen gebruikte term voor het verwijderen van oppervlakte vuil en/of het verwijderen van de vergeelde vernislaag. Er zijn vele soorten oppervlakte vuil, vele soorten vernis en vernis problemen en vele verfsoorten, verflaag problemen en oppervlakte structuren. De variaties hierin zijn heel groot en dat geldt ook voor de methode van de behandeling en de behandelingsduur van het schilderij.

Het is ook belangrijk dat de achterzijde van een schilderij wordt schoongemaakt. Vuil zoals stof, gruis, schimmels enz. dat zich tussen het raam en het doek bevindt kan het schilderij ook aantasten.¬†Een kant ‚Äď en klaar middel bestaat niet. De in de handel verkrijgbare middelen zijn sterk af te raden, inclusief een doorgesneden aardappel, ui, melk, groene zeep en dergelijke middelen.¬†Deze middelen kunnen behoorlijke schade aanrichten aan uw schilderij, waaronder chemische reacties of het veroorzaakt juist schimmelgroei.

Hoe gaan wij te werk?

HET SCHOONMAKEN GEBEURT IN 5 VERSCHILLENDE STAPPEN:

 1. Documentatie aanleggen van het schilderij (foto) en het inspecteren van het schilderij. Daar vandaan wordt er een vrijblijvende offerte gemaakt.
 2. Het verwijderen van de vuile laag, dit gebeurt op kundige wijze en vergt discipline en tijd.
 3. Het verwijderen van de vernislaag, hierbij wordt ook gekeken of er al eerdere restauratiewerkzaamheden zijn verricht. Dit gebeurd door controle met een UV lamp, hierdoor worden eventuele eerdere restauraties zichtbaar. Dan gaan we aan de slag met het verwijderen van de vernislaag.
 4. Na het verwijderen van de vernislaag wordt het schilderij indien nodig geretoucheerd (bijschilderen), zodra het schilderij goed droog is wordt er gekeken of de kleurverschillen zijn tussen het originele werk en de delen wat eventueel geretoucheerd is. Kleurverschillen worden vakkundig bijgewerkt.
 5. Als laatste krijgt het schilderij weer een nieuwe vernislaag. Er zijn diverse vernissoorten, dus er wordt eerst gekeken welke vernissoort er het beste bij het schilderij past.

bedoeken van een schilderij

bedoeken1

Het bedoeken gebeurt als volgt: Het bedoeken van een schilderij gebeurt pas als een schilderij in zo’n dusdanig slechte staat verkeert of als er een scheur of winkelhaak in zit.¬†Het bedoeken gebeurt als volgt:

 • Het doek wordt uit de lijst gehaald en grondig ge√Įnspecteerd. Niet alleen de voorstelling van het schilderij maar ook de achterkant va het doek wordt onderzocht. Het spieraam wordt ook nagekeken en indien nodig wordt deze vervangen.
 • Het schilderij wordt van het spieraam afgehaald en eventuele eerdere restauraties worden verwijderd zoals bv stukjes linnen die op scheurtjes zijn geplakt. De uitgeharde lijmresten moeten worden weggeschuurd, zodat alles mooi glad wordt.
 • Dan wordt het oppervlakte vuil verwijderd, zodat je beter kan zien wat er aan de hand is en het zich niet meer kan vermengen met het vernis, indien deze verwijderd moet worden. Bij regelmatig onderhoud is het al voldoende om vaak alleen het oppervlakte vuil te verwijderen, omdat de vernislaag de rest beschermt.
uitlijst1
uitlijst2
vernislaagverwijderd2
vernislaagverwijderd1

Het schilderij zal tijdens het schoonmaken een metamorfose ondergaan. Het is belangrijk dat de oude en soms vergeelde vernis verwijderd wordt, samen met het onderliggende vuil, maar dat de verflaag gespaard blijft.

 • Na de bedoeking en het schoonmaken en de restauratie werkzaamheden, wordt een nieuw doek op een ander groter spieraam opgespannen. Dit doek wordt strak achter het oude doek bevestigd. De was wordt verwarmd en zodra deze op de juiste temperatuur is wordt de was gebruikt om het nieuwe doek, stevig op het oude doek te bevestigen. Het dubbele doek wordt als het afgekoeld en uitgehard is, losgesneden uit het grote spieraam. Daarna wordt het doek weer opgespannen, zodat er geen plooien ontstaan.
 • Na het opspannen wordt de doorgesijpelde was van de verf verwijderd en kan je beginnen met het opvullen van scheurtjes, zodat de overgang met het linnen niet meer zichtbaar is.
 • Het inschilderen vergt tijd en nauwkeurigheid, de kleuren moeten hetzelfde zijn en de penseelstreken moeten overeenkomen met die van het oorspronkelijke schilderij.
 • Als laatste moet het schilderij goed drogen, daarna wordt er gecontroleerd of er geen kleurafwijkingen zijn. Eventuele kleurafwijkingen worden zo aangepast dat er geen verschil meer is te zien.
 • Als alles keurig is afgewerkt kan het schilderij weer ingelijst worden.

Restaureren en vergulden van lijsten

Het repareren van lijsten en het opnieuw vergulden van lijsten doen wij ook in ons atelier. De werkwijze hiervan is bij elke lijst weer anders, dus voor een prijsopgave moeten wij altijd eerst de lijst zien. De duur van de werkzaamheden is afhankelijk van de werkzaamheden die gedaan moeten worden. Dit geldt ook voor het schoonmaken, restaureren en verdoeken van schilderijen.

repareren1
repareren2

service aan huis

Het is mogelijk dat wij eerst vrijblijvend bij u thuis komen en kijken wat er zoal moet gebeuren aan het schilderij of de lijst, zodat wij een juiste prijsopgave kunnen geven. Als het bezoekadres binnen de regio Haaglanden valt, brengen wij geen reiskosten in rekening. Mocht u besluiten om het schilderij of de lijst te laten restaureren of schoonmaken kunnen wij deze, indien gewenst bij u thuis komen ophalen en ook weer afleveren. Wederom is deze service binnen de regio Haaglanden kosteloos.